Af Niels M. Uldall – Solbladet, august 2015
I valgkampen var Uffe Elbæk fra Alternativet i krydsild hos Kaare Kvist. Sidstnævnte stillede skarpe spørgsmål på grundlag af partiets indspark i valgkampen.
Et af spørgsmålene lød sådan: Vil Alternativet have, at vi kun må spise 100 gram kød om dagen? Da Uffe Elbæk bekræftede, fremgik det straks af spørgerens øjne, at her tog man noget fra ham. Forslaget er en del af en politik, hvori indgår en kødløs dag om ugen. Det er til dels begrundet med klima- og miljøhensyn, hvor man ser på, hvor stort CO2-udslip, der kommer fra fødevareproduktionen. Men givetvis har også sundheds- og kostaspekterne spillet en rolle.
Diskussionen om kost og sundhed er ikke ny. I juni 2009 refererede Solbladet en stor international befolkningsundersøgelse fra 2007.
Den blev udførligt omtalt i Børsen 16. og 23. april 2009. Det påvistes, at et stort forbrug af kød fra ko, svin, lam og ged kan øge risikoen for kræft i tyktarmen eller i endetarmen. Det er alvorlige kræftformer, og 5 år efter konstateringen er mindre end halvdelen af patienterne i live.
Allerede i 2007 anbefalede de to største kræftforskningsinstitutter i USA befolkningen til at nedsætte forbruget af kød fra firbenede dyr til under 300 gram om ugen. Det svarer til et forbrug, som danskerne, nogle af verdens største kødædere, gennemsnitligt spiser om dagen.
Kræftens Bekæmpelse kom med flere forbehold, men måtte erkende, at “isoleret set i forhold til forebyggelse af kræft er et loft på max. 300 gram kød om ugen fra firbenede dyr en relevant anbefaling”.
Hjerteforeningen ville slet ikke foretage sig noget. De pointerede, at de samarbejder med myndighederne og fødevareindustriens brancheorganisationer.
Professor dr. med. Ole Færgeman udtalte i 2007: “Følger vi statistikken, vil 17.500 danskere i perioden 2007-2012 blive ramt af kræft i tyktarm eller endetarm”, og han fortsatte: “Hvis Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen lægger sig tæt op ad myndighederne, kan vi undvære dem”. Fødevarestyrelsen ville i 2009 ikke umiddelbart ændre deres kostråd, men bebudede, at der ville ske en ny revision efter 2012.
2013 kom så den længe ventede nye udgave af kostrådene, hvis antal blev øget fra 8 til 10. Og her kom for første gang noget med om kød. Anbefalingen om de foreslåede højst 300 gram om ugen er blevet til: “Spis højst 500 g kød om ugen fra okse, kalv, lam og svin. Det svarer til 2-3 middage om ugen.” Dernæst tilføjer man “uanset om kødet spises rødt eller gennemstegt”. Endvidere: “Undgå at spise for meget forarbejdet kød: Røget, saltet og nitritkonserveret kød, som kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølse og bacon. Hav kun én mad med kødpålæg i madpakken”.
Det blev altså til et kompromis! Hvor mange kræftofre, man herved undgår, vides ikke på nuværende tidspunkt. Dog ét ved vi: Det absolut mest anbefalelsesværdige er: Kun 300 g kød om ugen!
Kræftens Bekæmpelse kan gå med til, at dette er “en relevant anbefaling”.
Fødevarestyrelsen kan strække sig til 500 g om ugen. Nu kommer Uffe Elbæk og siger 100 g om dagen og er hermed oppe på 700 g om ugen. “Man er vel politiker”? Alligevel skal vi være glade for, at han som den eneste politiker dog har draget fødevarediskussionen ind i valgkampen. Og vi må håbe på, at han kan hjælpe os med at bringe vore synspunkter videre ind på Christiansborg. Vi har i tidens løb takket være vor afdøde formand, Louis Montanas fortjenstfulde arbejde utallige gange forsøgt at råbe skiftende sundhedsministre og sundhedsordførere op – som oftest forgæves!
Der påhviler stadig vor forening den kæmpeopgave i Louis´ ånd at bringe alternative behandlingsmetoder frem i det danske samfund. Tænk, om vi i den nye valgperiode f.eks. også kunne komme igennem med vort forslag om tilskud til patienter, der behandles hos alternative terapeuter på lige fod med patienter i det traditionelle behandlingssystem, som ofte prisgiver patienten, hvor det alternative system kan fremvise resultater, f.eks. med hensyn til lindring og længere levetid med forhøjet livskvalitet. Resultaterne fra dette system lover godt for fremtiden, hvis bare vi vil bruge det!